در این نوشته می خوانید:
بازاریابی همیشه و همیشه در بین کسب وکارها وجود داشته است. درگذشته افراد برای نشان دادن محصولات خود از بازاریابی سنتی استفاده می کردند؛ اما امروزه در عصر ارتباطات قرار داریم و دیگر بازاریابی سنتی پاسخگو نمی باشد، ازاین رو افراد بازاریابی تعاملی را به کار گرفته اند؛ اما بازاریابی تعاملی چیست و چگونه امکان پذیر است؟ اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، همین پیامک هایی که از طرف شرکت اسنپ یا رستوران های مختلف یا اوپراتورهای همراه اول و ایرانسل برایتان ارسال می شود نوعی تبلیغ محسوب می شود. در محتوای این پیامک ها خلاقیت و بازی با کلمات را می بینید که برای جذب مخاطب به کار برده می شود. این که آن ها از این نوع تبلیغ برای مطلع کردن شما استفاده می کنند، یعنی بازاریابی تعاملی انجام داده اند. بازاریابی تعاملی هم مانند دیگر شگردهای بشریت مزیت ها و معایبی را دارد. با ما همراه باشید در ادامه این مقاله بیشتر راجع به بازاریابی تعاملی صحبت می کنیم.
چند نوع بازاریابی تعاملی داریم؟
بازاریابان در پخش پیام خود اهدافی را دنبال می کنند. این که پیام آن ها برای چه قشری از جامعه ارسال می شود و اینکه هدف از پیام جذب چه افرادی است در نوع پیام تأثیرگذار می باشد. در متن ذیل به انواع بازاریابی تعاملی اشاره می کنیم و مورد بررسی قرار می دهیم:
قصه گویی تعاملی
اگر بازاریاب جهت جذب مخاطب در پیام خود از پویانمایی جذابی استفاده کند و سعی کند از توضیحات اضافه حذر کند. می توانند مخاطبان بیشتری را به خود جذب کند و سبب انتشار هر چه بیشتر این پیام با محتوای داخلش شود. لازم است بدانید طولانی بودن پیام یکی از علل نخواندن و بی توجهی به آن است.
متن شخصی سازی شده
برخی موارد پیام را فقط به قصد جذب قشری خاص ارسال می کنیم. در این صورت جذب بقیه مخاطبان زیاد اهمیت ندارد، از این رو سعی می کنیم خلق وخوی افرادی که مورد هدف ما هستند را بشناسیم تا بتوانیم محتوا و متنی تأثیرگذار تهیه کنیم. مثلاً اگر برای مسابقاتی خاص و هیجان انگیز می خواهید تبلیغات انجام دهید، بهتر است مخاطبان خود را از قشر جوانان و نوجوانان جامعه انتخاب کنید.
اطلاعات به صورت قطره ای
اگر بتوان از طریق ذره ذره اطلاعات دادن به مخاطب، وی را به محتوا وابسته کرد در این صورت خواهیم دید که مخاطب جذب لایه لایه ای بودن محتوا می شود.
تعامل به صورت دو طرفه
اگر در پیام خود از سؤال و جواب هایی استفاده کنید و سعی کنید بدین وسیله مخاطب خود را سرگرم کنید، خواهید دید که هم مخاطب جذب محتوای شما می شود و هم اینکه شما تجربه ای مثبت از احساس مخاطبتان به دست می آورید.
ابزارهایی که در بازاریابی تعاملی مورداستفاده قرار می گیرند
در بازاریابی تعاملی برای ارتباط گرفتن با مشتریان و مخاطبان از ابزارهای متفاوتی می توان بهره برد؛ اما برخی از این ابزارها کاربردی تر هستند و راحتی کار با آن ها سبب استفاده بیشتر از آن ها شده است.
وب سایت
وب سایت هر شرکت میتواند شناسنامه آن شرکت محسوب شود، پس بهتر است در شناسنامه شرکت خود به توضیحاتی از قبیل تاریخچه، اهداف سازمانی، محصولات شرکت و… بپردازید. طراحی وب سایتهای شرکت می تواند در جذب مخاطب تأثیر بسزایی بگذارد، پس در ساخت و ساز آن دقت کافی را داشته باشید.
تبلیغات جستجویی
در دنیای امروزی تقریباً می توان گفت نیمی از بودجه تبلیغات برای این ابزار مهم پرداخت می شود. طبق آمار حدود 35% از جستجوهای اینترنتی برای یافتن کالا یا خدماتی است که میتواند یک سازمان ارائه دهد، صورت می گیرد.
ایمیل
در این نوع تبلیغات معمولاً شرکت ها نظر مخاطبان خود را در باب ارسال تبلیغات از طریق ایمیل پرس وجو می کنند؛ زیرا برخی افراد مایل به دریافت چنین پیام هایی نیستند و با استفاده از برنامه های مخصوصی از ورود چنین محتواهای تبلیغاتی به ایمیل خود جلوگیری می کنند. در عصر فناوری معمولاً تبلیغات ایمیلی به صورت فیلمی کوتاه از کسب وکاری جذاب ارائه می شود. مثلاً آتلیه ها از فضاهایی که برای عکاسی می روند، کلیپ های کوتاهی تهیه می کنند و برای مخاطبان خود ارسال می کنند. این فیلمها نباید بیشتر یا کمتر از یک دقیقه باشد. طبق تحقیقات فیلم های یک دقیقه ای بیشترین تأثیرات را بر مخاطبان خود می گذارند.
گوشی تلفن همراه
چندین دهه است که شرکت ها این ابزار را از بهترین و تأثیرگذارترین ابزارهای تبلیغاتی می دانند؛ زیرا طبق تحقیقاتی که در سال 2009 انجام شد حدود 4 میلیارد از افراد جهان از داشتن گوشی موبایل بهره مند بودند. این آمار هرروزه در حال گسترش می باشد. شرکت ها می توانند با شناخت پیدا کردن از حساسیت ها و علایق مشتریان تبلیغاتی در آن سو انجام دهند.
نظرسنجی
اینکه شرکت ها بتوانند از نظرات و درخواست های مشتریان خود آگاه شوند، کمک بزرگی به پیمودن گام های بعدی می کنند. با دانستن نظرات مشتریان می توان به بهبودی اوضاع محصول کمک کرد و این هم به نفع مشتری و هم به نفع شرکت می باشد. از این رو برخی شرکت ها سعی می کنند از طرق مختلفی برای محصول ارائه دهنده خود نظرسنجی را بین مصرف کنندگان خود در نظر بگیرند.
روش های برتر در بازاریابی تعاملی
شرکت ها برای انجام هر چه بهتر امور لازم است از روش های عالی و مسمرثمر برای بازاریابی تعاملی خود بهره گیرند. در ادامه به چندین روش منحصربه فرد اشاره می کنیم تا بتوانید از آن نهایت استفاده را بکنید.
تقسیم بندی بازار
در این روش سعی کنید سلیقه افراد موردنظرتان را به خوبی بشناسید، مثلاً اگر گروه مدنظر شما جوانان یا نوجوانان هستند بهتر است از طریق برنامه های مسابقاتی آن ها را جذب خود کنید نه از طریق بازاریابی ایمیل و… .
شخصی سازی
مهم ترین بخشی که سبب جذب شدن مخاطب می شود، شخصی سازی رویکرد و عملکرد شما می باشد. با ایجاد احساسی عالی برای مشتری باید به او بفهمانید که مشکلات و نیازهای آنان را درک می کنید. این محتوا باید برای رفع و رجوع مشکلات آمادگی لازم را داشته باشد. کد تخفیف، ارسال رایگان محصولات و… ازجمله موارد مربوط به این بخش می باشد.
اندازه گیری نتایج
پس از آنکه کمپین بازاریابی تان را راه اندازی کردید، باید به دنبال نتیجه کار خود باشید. با مشاهده نتایج می توانید برای آینده شرکت و محصولاتش برنامه ریزی دقیق تری داشته باشید و درصدد رفع اشکالات محصول برآیید.
می دانید که هر ابزار یا هر روشی در عصر فناوری مزایا و معایبی دارد. بازاریابی تعاملی نیز مانند دیگر روشها از مزایا و معایب متعددی برخوردار است؛ اما تا به امروز مزایای این روش تبلیغاتی بر معایبش غالب بوده است. همین امر سبب پیشرفت سازمان ها و شرکتها پس از استفاده از بازاریابی تعاملی شده است.
مزیت های بازاریابی تعاملی کدماند؟
حتماً زمانی که می خواهید در اینترنت اطلاعاتی راجع به محصولی خاص را جستجو کنید دیده اید که پیام ها و تبلیغاتی نزدیک به موضوع مورد نظر شما برایتان آشکار می شود. یکی دیگر از مزایای بازاریابی تعاملی متنوع بودن ابزارهای آن است. تنوع و زیاد بودن ابزارهای بازاریابی تعاملی سبب می شود شرکت ها به راحتی و با کمترین هزینه ممکن پیام ها و تبلیغات خود را به مخاطبان خویش ارسال کنند. از آن جایی که با تبلیغات از این راه می توان برخورد مخاطبان و بازخورد تبلیغات خود را مشاهده کرد، جز بهترین نوع تبلیغات محسوب می شود. اکثر مخاطبان دوست دارند نیازشان قبل از مطرح شدن برطرف شود. از آنجایی که بازاریابی تعاملی محلی است برای شناخت نیازها و خواسته های مشتریان، آن ها می توانند با اندکی نگرش به خوبی از پس رفع این نیازها برآیند. از این رو اثرگذاری در افزایش میزان فروش در این نوع تبلیغات بیشتر می باشد. یکی از مهم ترین مزیت این سیستم کاهش هزینه های تبلیغاتی و در عین حال اثرگذاری بیشتر آن می باشد.
معایب بازاریابی تعاملی چیست؟
این که پیام هایی از قبل طراحی شده با درج برندی خاص برای مخاطبان ارسال می شود، بسیار مفید و حائز اهمیت می باشد؛ اما افراد بیرون از سازمان می توانند به راحتی برند درج شده را حذف کنند و برند خاص خود را جایگزین کنند و پیام را برای مخاطبان منتشر کنند. جاسوسی در وب سایت ها و صفحات اینترنتی با امنیت پایین یکی دیگر از معایب این سیستم محسوب می شود.
نکته
خوب است بدانید این که از چه ابزاری برای بازاریابی تعاملی استفاده می کنید، زیاد حائز اهمیت نمی باشد. مهم تأثیرگذاری محتوا و پیام ارسالی می باشد. این که شما می توانید با کمترین هزینه تبلیغاتی بهترین برداشت را داشته باشید به خودی خود باعث پیشرفت شما و شرکتتان خواهد شد. سعی کنید در محتوا نویسی از افراد با تجربه و کار بلد استفاده کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید.